Padlizsánsaláta
ÍRTA: STREET KITCHEN - 2016-06-13 09:51
Nektek is megvan az, amikor bementek a török kajáldába és a gyros mellé kikéritek a kedvenc padlizsánsalátátokat? Hát azt kell mondanunk, hogy pofonegyszerű házilag előállítani és Zé ezt most meg is mutatja nektek. 1-2-3 padlizsánsalira fel!
Hozzávalók:
- 3 db padlizsán
- 7 gerezd fokhagyma
- 5 dl görög joghurt
- Kb. 1-2 ek olívaolaj
- 1/2 db citrom
- 1/2 tk őrölt koriander
- 1/2 tk őrölt római kömény
- 1 csokor friss petrezselyem
- Só, bors
A padlizsánt egy centis kockákra vágjuk és 6 gerezd fokhagymával együtt, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk és vékonyan meglocsoljuk kb. 1-2 evőkanál olívaolajjal. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Miután kissé kihűlt, egy keverőtálban hozzáreszelünk 1 gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a joghurtot, citromlét, 1 csipet sót, borsot, koriandert, római köményt, aprított petrezselymet és 1 evőkanál olívaolajat. Alaposan összeforgatjuk és végül pirított pisztáciával és aprított petrezselyemmel tálaljuk.
Görögjoghurtos göngyölt padlizsán
hozzávalók:
- Bakoma görög joghurt 180g
- padlizsán – 1 -2 db. (kb 500g)
- túró – 200 g
- feta sajt - 70 g
- paradicsom - 2 -3 db
- fokhagyma – 1 -2 gerezd ízlés szerint
- apróra vágott mentalevél - 1-2 evőkanál
- szárított (vagy friss) oregánó - 1 teáskanál
- só, bors - ízlés szerint
- olívaolaj - 2-3 evőkanál
Elkészítés:
A padlizsánt nem túl vastag hosszúkás szeletekre vágjuk. Megszórjuk sóval és bekenjük az oliva olajjal majd félretesszük állni. A paradicsomot nem túl vastag szeletekre vágjuk és félretesszük. Elkészítjük a krémet. A túrót a feta sajttal áttörjük egy villával, majd hozzá adjuk a Bakoma görög joghurtot és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, apróra vágott mentát, oregánot, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Grill serpenyőben alacsony lángon a padlizsán szeleteket barnásra grillezzük. Az így elkészült padlizsán szeleteket kiterítjük és ráhelyezzük a szeletelt paradicsomot és az elkészült krémet majd óvatosan felgöngyöljük. Tetejét friss mentalevéllel díszíthetjük.